Blackjack

A Blackjack vagy magyarul huszonegy játék a legnépszerűbbek közé tartozik. Ezt is szinte bármely online kaszinóban megtalálod.

A huszonegy egy kártyaérték összehasonlitós játék, amelyben az osztó (dealer) ellen játszol és a hagyományos francia kártyákkal játszák. 

blackjack_shutterstock_104932979

Kártyaértékek

LapÉrtékEgyéb
Ász 1 vagy 11 Az ász értéke attól függ, hogy melyik előnyösebb a játékos számára. 
Az osztó nem tekintheti 1-nek az ász értékét, ha a lapok összértéke az ász 11-es értékével 17 és 21 közé esik. Csak akkor tekintheti 1-nek, ha a lapok összértéke meghaladná a 21-et az ász 11-es értékével.
K, Q, J
király, dáma, bubi
10  
2-10
számozott lapok
A szám értéke  
A, 10
A, K
A, Q
A, J

Blackjack

21 

Ha a játékos vagy a dealer első két lapjának összértéke 21, akkor ezt Blackjacknek nevezik
A, 6

17

Példa, amikor az ász értéke 11
A, 3, 7, 9

1+3+7+9 = 20

Példa, amikor az ász értéke 1

Játékmenet

A játékos és az osztó (dealer) is két kártyát kap alapból, és ezek mellé még annyit húzhat, amennyi szükséges, hogy a 21-es értéket elérje. Aki túllépi ezt az értéket, az automatikusan vesztett, ellenkező esetben a legnagyobb értékű kéz nyer. Egyenlő érték esetén a játékos visszakapja a tétet, ezt pushnak nevezik.

Egy blackjack asztalnál öt és kilenc közötti játékhely van, viszont a játékosok nem játszanak egymás ellen, hanem mindenki az osztót próbálja megverni.

Minden kör kezdetén a játékosok megteszik tétjeiket a fogadási dobozba (betting box). Minden játékos két felforditott kártyát kap, amelyet a többiek láthatnak. Az osztó ugyanigy két kártyát kap, de a játék különböző változataiban csak az egyiket forditja fel, a másikat csak megnézi és csak akkor mutatja meg, ha egyből 21-et kapott. Más változatokban viszont a dealer mindkét kártyája látható, akárcsak a játékosoké.

A játékosok célja megnyerni a fogadásokat úgy, hogy a kezükben található kártyaérték nagyobb legyen, mint az osztóé, de ne haladja meg a 21-et.

Az első két kártya kiosztása után minden játékos dönthet a folytatásról. A következő választási lehetőségek vannak:

Biztosítás / Insurance

Amennyiben az osztó első kártyája (a látható kártya) egy ász, a játékos bebizosithatja magát, mielőtt az osztó megnézi a második kártyáját.

A biztosítás egy mellékfogadás és 2:1 arányban fizet, amennyiben az osztó a második kártyával 21-et ér el. A játékos számára ez egy vonzó lehetőség lehet, mivel az osztónak elég nagy esélye van ilyen esetben a 21-re (mivel sok a 10 értékű lap).

Variációk

A huszonegynek több változata létezik, sokszor ugyanannál a kaszinónál is több féle blackjack játék közül lehet választani. Az alábbi listában egy pár ilyen változatot mutatunk be.